Wil je meer weten over de verschillende niveaus Nederlands? Dit schema geeft een overzicht van alle niveaus. Of bekijk onderaan de filmpjes van cursisten met verschillende instapniveaus.
Er bestaan verschillende scholen die verschillende types cursussen Nederlands aanbieden. De educatief consulenten van het Huis van het Nederlands bepalen samen met jou welke school en welk type cursus het best bij jou past.

Dit zijn de verschillende scholen:

Centra voor Basiseducatie (CBE) (in Oost-Vlaanderen beter gekend als Leerpunt) organiseren cursussen voor volwassen anderstaligen met een lage leervaardigheid en voor analfabeten (enkel de beginnersniveaus).

Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) organiseren cursussen Nederlands voor volwassen anderstaligen met een vlottere leervaardigheid.

Universitaire Talencentra organiseren cursussen voor volwassen anderstaligen met een hoge leervaardigheid, met minstens 12 jaar scholing en met een basiskennis Engels of Frans. Deze cursussen richten zich op iedereen die verder wil studeren aan een hogeschool of universiteit.

Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) organiseert verschillende cursussen Nederlands voor anderstalige werkzoekenden. De bedoeling is anderstaligen voor te bereiden op een beroepsopleiding of een job. Deze specifieke taalcursussen richten zich op professioneel taalgebruik. Enkel anderstalige werkzoekenden die ingeschreven zijn bij VDAB kunnen deelnemen. Je moet al een basiskennis Nederlands hebben.

Heb je een specifieke vraag over het aanbod Nederlands of  biedt deze lijst geen passend aanbod? Het Huis van het Nederlands zoekt graag met jou naar eventuele alternatieven.

Wil je graag starten met een cursus? Ga zo snel mogelijk langs bij het Huis van het Nederlands in jouw buurt.

Instap A2/Waystage

Instap B1/Threshold 1 en 2

Instap B1/Threshold 3 en 4

Instap B2/Vantage

Instap C1/Effectiveness